Image

Skrukkefyllhaugen

Skrukkefyllhaugen er en av de mest kjente boplassene i Vassfaret. Plassen ble ryddet omkring 1850 av Østen Olsen Dølveseie og Marit Bjørke.  Skrukkefyllhaugen har fin beliggenhet på en haug ovenfor vannet Skrukkefylla.  Dette vannet har alltid vært et godt fiskevann, her kunne man enkelt fylle fiskeskrukka.  Slik har vannet fått navnet sitt.

Den siste fastboende, og vel mest berømte innbygger i Vassfaret, Berte Skrukkefyllhaugen, bodde her på plassen fram til slutten av 1800 tallet.  Når Berte og familien ønsket å flytte tilbake til Vassfaret etter noen få år i Hallingdal, ble fattigkommisjonen i Søndre Aurdal redd for å få dem som utgiftspost i regnskapet sitt, og reiste like godt innover til Vassfaret og brente opp hele stua på Skrukkefyllhaugen.

Siden da hadde naturen nesten tatt tilbake denne plassen.  Skogen hadde vokst seg stor, og det eneste som var synlig, var ei grop i bakken der stua hennes Berte hadde stått.

Da vi overtok eiendommen i 2005 syntes vi det var synd at plassen skulle bli helt borte. Så vi søkte om de nødvendige tillatelser til å få satt opp igjen husene, slik vi tror de engang stod her på haugen.  En forutsetning for oss var at det ble satt opp igjen gamle tømmerhus, så like som mulig de som engang stod her.

Skogen ble rydda og kulturlandskapet kom raskt tilbake.  Blomster og vekster som ikke hadde vært synlige på grunn av skogen, spirte med en gang på de gamle åkerlappene.

Sommeren 2012 begynte vi arbeidet med oppsetting av stua.  Denne står nøyaktig på samme plass som den gamle opprinnelig stod.

Sommeren 2013 satte vi opp igjen en gammel låve på låvetomten og sommeren 2014 fikk vi opp igjen et lite hus på fjøstomta også.
Tunet på Skrukkefyllhaugen er nå slik som vi tror det var fra opprinnelsen med stue, låve og fjøs.

Skrukkefyllhaugen er tenkt brukt til aktiviteter, og som utgangspunkt for store og små turer i vassfarområdet.

Beliggenheten midt i hjertet av Vassfaret gjør adkomsten enkel, enten du kommer skogleies fra en av turistforeningens koier i området, eller du kommer med bil fra Hedalen.  Vær oppmerksom på at det ikke er mulig å kjøre vegen fra Flå og ned i Vassfaret – denne vegen er stengt for vanlig ferdsel.

Stua på Skrukkefyllhaugen kan i perioder leies for en eller flere netter.
Det er 4 sengeplasser inne i stua og 2 sengeplasser i fjøset.
Av moderne hjelpemidler er det komfyr og kjøleskap som går på gass. Vann må hentes i bekk. Oppvarming med ordentlig vedovn.
I sommersesongen ligger båt og kano til disposisjon i Skrukkefylla
.  Fiskekort kjøper du på stedet (selvbetjening)

Hvis ikke annet er avtalt så er utsjekk senest kl. 14.00.  Hvis det ikke kommer nye gjester samme dag, så er det greit å være lenger, men dette må avtales i hvert enkelt tilfelle.

Pris kr 880 pr døgn for stua.  Tillegg kr 250 pr døgn hvis du også ønsker å leie fjøset.

Det er enkel standard, omtrent slik de bodde i Vassfaret for hundre år siden.
Se på utleiekalenderen når Skrukkefyllhaugen er ledig.

Ta kontakt med Vassfar-opplevelser for leie eller om du har andre spørsmål.

Send en forespørsel!

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.