Bjørke

Nordvest i Aurdalsfjorden stikker en odde ut i vannet.  Denne er fra gammelt av blitt kalt Bjørkeodden.  I 1811 begynte hedølen  Anders Torgrimsen å rydde jord oppe i lia ovenfor denne odden.  Senere bygde han stue, fjøs og låve. Plassen fikk navnet Bjørke.  Anders og kona Barbro tok navnet Vassfaret.  Bjørke ble en av de største gardene i Vassfaret.  Som så mange av vassfaringene reiste også oppsitterne på Bjørke til Amerika.  Plassen fikk forskjellige eiere opp gjennom tiden.  Siste fastboende her var Hans Bragerhaug d.e. med familie.  De bodde her frem til 1914.  Etter det er plassen blitt brukt til mange forskjellige formål.  Fra skogshusvære til losji for soldater under krigen, og for landssvikere og sivilarbeidere etter krigen.

Bygningen var opprinnelig ei stue med en etasje, men da Hans Bragerhaug flyttet dit omkring 1910 bygde han på en etasje.  Det er det eneste husværet i Vassfaret som har to etasjer.

Bygningen er ikke restaurert eller forandret på, og står i dag slik den opprinnelig ble bygget.  Det gir en spesiell stemning å komme inn i denne bygningen og plutselig være hundre år tilbake i tiden.

TV-serien «Ung i Villmarka» ble spilt inn i Bjørke våren 2012. Se serien her:
Del 1: http://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/dvna20000812/29-01-2013
Del 2: http://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/dvna20000912/05-02-2013

Hovedbygningen i Bjørke kan i perioder leies for en eller flere netter. Det er enkel standard, omtrent slik de bodde i Vassfaret for hundre år siden.  Det er 8 sengeplasser, men med mulighet for ekstra madrasser på gulvet.  Ved behov kan også Badstua, med 4 sengeplasser leies.  Se på utleiekalenderen når Bjørke er ledig.                       BJØRKE ER KUN TILGJENGELIG I SOMMERHALVÅRET.

Ta kontakt med Vassfar-opplevelser for pris og mer informasjon.

Kart

kart

Send en forespørsel!

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.